Opinione

Tiparet e një lideri të suksesshëm

Autori: Shkumbin Sopjani Thuhet se liderët lindin të tillë, mirëpo edukimi dhe arsimimi janë të domosdoshëm, sepse e përforcojnë lidershipin e tyre. Në politikë, një lider i partisë është zyrtari më i fuqishëm brenda një subjekti politik. Lideri flet për partinë e tyre dhe drejtimin e caktuar politike, duke vepruar si përfaqësues i partisë. Lideri i partisë zakonisht është përgjegjës… LEXO EDHE

Read More »

Një jetë i anatemuar si mësues e aktivist politik

Njëri nga mësimdhënësit dhe aktivistët më emblematik të Lëvizjes Nacionaldemokratike Shqiptare në Rrafshin e Kosovës ishte Sylejman Berisha. Ai u lind në Sllatinë afër Prishtinës më 15 mars të vitit 1925. Mësimet e para i ndoqi në shkollën fillore të fshatit në gjuhën serbe, pastaj në Gjimnazin e Prishtinës, për të mbaruar Normalen e Gjakovës ndër shtatë nxënësit e parë… LEXO EDHE

Read More »

Gjykata franceze shkeli rregullat ndërkombëtare të drejtësisë në rastin Haradinaj

Qëllimi tendencioz i gjykatës franceze dhe shkelje të rregullave ndërkombëtare të drejtësisë në rastin e Ramush Haradinaj. Shkruan: Shkumbin Sopjani Synimi kryesor i bashkëpunimit ndërkombëtar në fushën penale është përpunimi i mjeteve dhe metodave më anë të të cilave shtetet ndihmojnë̈ njeri-tjetrin, në synimin e përbashkët, ndëshkimin e individë̈ve që kryejnë̈ vepra penale. Një pjesë të rëndësishme në institutin e… LEXO EDHE

Read More »

Vëzhgimi me kamera dhe privatësia e qytetarit

Shkruan: Jeton Arifi Video kamerat kontribuojnë në parandalimin e krimit dhe ndihmojnë në arrestimin e atyre që i kryejnë ato vepra. Mosrespektimi i kritereve të vëzhgimit me kamera nga ana e kontrolluesve mund të cilësohet si shkelje e privatësisë së individit. Vëzhgimi me kamera në vendin tonë ka filluar së aplikuari në vitet e para të këtij shekulli (me ndonjë… LEXO EDHE

Read More »

Privatësia, nga një e drejtë në traditë

Shënimi i 28 Janarit, Ditës Ndërkombëtare të Privatësisë në Kosovë Shkruan: Jeton Arifi Të dhënat personale të qytetarëve përpunohen në bazë ditore, në punë, në marrëdhëniet e tyre me autoritetet publike, në fushën e shëndetësisë, kur  ata blejnë mallra apo shërbime, udhëtojnë apo bëjnë kërkime në internet. Qytetarët, në përgjithësi, nuk janë të informuar sa duhet rreth rreziqeve të lidhura… LEXO EDHE

Read More »

18 vite nga masakra e Reçakut

Shkruan: Shkurta Dajaku Masakra që tronditi botën dhe zgjoi ndërgjegjen e diplomacisë botërore ishtë masakra e Reçakut, e cila u zhvillua me 15 Janar të vitin 1999, ku mbi 45 civilë shqiptarë të vrarë, në mesin e tyre 8 pjesëtarë të UÇK-së. Tmerret e shkaktuara në fshatin Reçak solli në vëmendjen e të gjithë botës së qytetëruar dhe shpalosi të… LEXO EDHE

Read More »

Dëshmorët, vetëm ditëlindje kanë…!

Shkruan: Adnan Sogojeva E për ata që u mbytën në rrugën e Zotit mos thoni: “Janë të vdekur”, Jo! ata janë të gjallë, por ju nuk kuptoni. (Kuran, 2 – 154) Në paqe djemtë varrosin baballarët. Në luftë, baballarët varrosin djemtë. (Heroditi) Sot është ditëlindja jote, dua të flas për ty, por fjalë nuk po di të nxjerr nga goja,… LEXO EDHE

Read More »

Kam dëgju që shqiptarët janë të besës, por politikanë më të pabesë nuk ka bota

Të dashur qytetarë shqiptarë! Ju drejtohem juve, për t’ju falenderuar për pjesëmarrjen masive në lotarinë amerikane. Kjo tregoi vlerësimin e lartë që keni ju për vendin tim, pavarësisht se kjo do të thotë që nuk keni aspak konsideratë për vendin tuaj. Kishte kohë që Evropa nuk kishte parë dëshirë të tillë të qytetarëve të një vendi që të iknin nga… LEXO EDHE

Read More »

Pse nuk dakordohem për testimin e mësimdhënësve?

Shkruan: Sebahate Sopjani Jam krenare që mbaj mbi supet e personalitetit tim emrin “mësuese”. Që një dekadë e më shumë jam në procesin e mësimdhënies edhe pse është një proces kompleks e i vështirë, por mbi të gjitha të jep kënaqësi. Sot shoqëria është në vazhdën e dinamikës së ndryshimeve të mëdha, ne mësimdhënësit ballafaqohemi në mënyra të ndryshme, duke… LEXO EDHE

Read More »