4 shkurti – Dita botërore e luftës kundër kancerit

Sot shënohet dita botërore e luftës kundër kancerit.

Kanceri është një ndër shkaqet kryesore të vdekjes në botë, sidomos në vendet në zhvillim apo 13 % të vdekjeve në botë për vitin 2008, shkruan Click Channel.

Kanceri i mitrës dhe gjirit janë kancerët më të zakonshëm.Disa nga shkaktarët kryesorë janë: mbipesha, konsumimi i pakët i frutave dhe perimeve, mungesa e aktivitetit fizik, konsumimi i duhanit dhe konsumimi i alkooholit dhe në raste të tjera gjenetika.

Duhani është shkaktari kryesor i kancerit të mushkërive ne 71 % të rasteve.

Kjo sëmundje vazhdimisht është në rritje e sipër dhe sipas statistikave thuhët që deri në vitin 2030 do të ketë afro 15 milion vdekje në të gjithë botën brenda  çdo viti./ClickChannel/

Leave a Reply