18 vite nga masakra e Reçakut

16111691_10210143817266029_680485923_n
Shkruan: Shkurta Dajaku
Masakra që tronditi botën dhe zgjoi ndërgjegjen e diplomacisë botërore ishtë masakra e Reçakut, e cila u zhvillua me 15 Janar të vitin 1999, ku mbi 45 civilë shqiptarë të vrarë, në mesin e tyre 8 pjesëtarë të UÇK-së.
Tmerret e shkaktuara në fshatin Reçak solli në vëmendjen e të gjithë botës së qytetëruar dhe shpalosi të vërtetën për planin e gjenocidit të Millosheviqit. Pas Reçakut, Kosova do të jetë në një konferencë ndërkombëtare në Rambuje dhe në Paris, mosuksesi i cili do të ndikontë në ndërhyrjen e NATO-se kundër forcavë serbe, largimin e tyre nga Kosova dhe vendosjen e administratës ndërkombëtare në Kosovë, Raçaku kishte zëne vënd në media dhe të Kancelarit të vendeve më me ndikim në botë, Ish-Sekretarja e Shtetit Madeleine Albright, e kishte dëgjuar lajmin dhe ishte zgjuar me ankth se çdo ti sillnin oret ne vijim Kosovës.
Ndërkohë, shefi i misionit të OSBE-së, William Walker kishtë shkuar në vendin e krimit shumë shpejt dhe kishte drejtuar gishtin nga lugina e masarës duke e përcaktuar krimin nga tri fjalë: krim kundër njerëzimit Pas masakrës së Reçakut, luftimet rifilluan 48 orë në mes UÇK-së dhe forcavë serbë për marrëjen e kofomave, Serbia donte për ti zhdukur gjurmët e krimit, por kjo tentativë e tyre dështoi, Bota e pa krimin.

Leave a Reply